alzheimerjeva bolezen simptomi
Zdravje

Alzheimerjeva bolezen – simptomi so različni

Zdravje je zelo pomembno, zato morate takoj, ko opazite, da je nekaj narobe z vašim zdravjem ali pa z zdravjem vaših bližnjih, obiskati izbranega osebnega zdravnika. Hitro ukrepanje je nujno tudi pri Alzheimerjevi bolezni – simptomi so lahko zelo očitni ali pa bolj prikriti, a le osebni zdravnik bo znal ustrezno diagnosticirati bolezen in vas napotiti na zdravljenje.

Alzheimerjeva bolezen (simptomi se lahko pokažejo že v zgodnji fazi) je žal vse pogostejša bolezen v današnjem času, k čemur nekaj zagotovo pripomore tudi naš način življenja. Gre za obliko demence, ki prizadene spomin, mišljenje in obnašanje. Ravno motnja spomina je eden izmed tistih simptomov, ki se običajno pojavijo že v zgodnji fazi – sprva gre le za izgubo kratkoročnega spomina, nato pa se pozabljanje le še stopnjuje. Poleg pozabljivosti je za demenco običajno tudi, da se pojavlja zmedenost pri bolniku, izguba orientacije, motnje kognitivnih funkcij, spremenljivo razpoloženje. Obolela oseba je lahko zelo razdražljiva ali pa kar naenkrat postane sumničava (obtoži vas npr., da ste ji ukradli krtačo za lase), doživlja lahko tudi blodnje ali pa ima težave z govorom, hojo ali požiranjem. To je le nekaj simptomov, seveda jih poznamo še več, a ni nujno, da se pojavijo pri vseh ljudeh. Alzheimerjeva bolezen (simptomi so bolj očitni svojcem kot pa bolniku samemu) še ni ozdravljiva, lahko pa bolniku z različnimi terapijami pomagamo, da čim dlje ohrani vse svoje sposobnosti, torej upočasnimo napredovanje simptomov ali pa jih malo ublažimo. Zdravljenje je najbolj učinkovito v zgodnji fazi razvoja bolezni, zato je pomembno, da svojca, za katerega sumite, da ima Alzheimerja, čim prej odpeljete k izbranemu zdravniku, ki bo odredil ustrezne preiskave.

Alzheimerjeva bolezen je vse pogostejša, a žal še ni ozdravljiva. Lahko pa blažimo oz. upočasnimo simptome bolezni, a le, če bolnik prejme hitro in ustrezno terapijo, zato nikar ne odlašajte z obiskom zdravnika.