celiakija prehrana
Zdravje

Celiakija – prehrana v primeru te bolezni ne sme vsebovati glutena

Gotovo ste že slišali za besedo celiakija. Pa veste, kaj to je? Celiakija – prehrana se v primeru te bolezni korenito spremeni, kar pomeni, da se moramo dobro poučiti o tem, kaj taka oseba lahko je. Veliko ljudi pa najbrž te bolezni ne pozna najbolje, zato vam na tem mestu podajamo več informacij o prehrani v primeru celiakije.

Celiakija je avtoimunska bolezen, ki povzroča (pre)občutljivost na gluten. Gre za dedno bolezen, vendar imajo pri nastanku bolezni veliko vlogo tudi drugi dejavniki, med katerimi je najpomembnejši gluten, pospešijo pa jo tudi operacije prebavil, nosečnost, virusne okužbe ali visok odmerek glutena pri otrocih. Odkrivanje celiakije v zadnjih letih napreduje, saj se ljudje čedalje bolj zavedajo pomena zgodnjega odkritja bolezni, zaradi visokih diagnostičnih markerjev je tudi diagnoza bolj natančna, a kljub temu še vedno obstaja kar velik delež ljudi, pri katerih celiakija še ni odkrita. Razlog za to gre pripisati temu, da polovica obolelih ne razvije običajnih simptomov celiakije, ampak imajo le nespecifične znake pomanjkanja hranil ali pa sploh nimajo nobenih simptomov. Zaradi večje porabe in razpoložljivosti pšenice je pričakovati povečan pojav celiakije v današnjem času.

Če celiakije ne zdravimo in je oseba ves čas izpostavljena glutenu, lahko pride do resnih težav, ki se kažejo predvsem na sluznici tankega črevesa. To pa vodi do motenj v absorpciji hranil, saj se črevesne resice, ki povečujejo absorpcijske površine, občutno zmanjšajo. Pride do »ploske sluznice«.

Celiakija – prehrana mora biti skrbno načrtovana, predvsem se je treba izogibati glutenu. Nekoč je veljalo, da je celiakija predvsem otroška bolezen, a jo vse pogosteje odkrivajo tudi v odrasli dobi. Simptomi, na katere morate biti pozorni pri otrocih so anoreksija, bruhanje, driska, razdražljivost in nenapredovanje v rasti, pri odraslih pa izguba telesne mase in podobno.

Celiakija – prehrana se mora ob potrjeni bolezni takoj spremeniti in sicer gre za strogo doživljenjsko dieto brez glutena, kar je za zdaj edini učinkovit način zdravljenja. Še vedno pa ni jasnih dokazov, ki bi nudili preventivo pred to boleznijo.