Storitve

Cena peletov je nižja kot cena za druga goriva

Cena peletov je bistveno nižja kot so cene drugih ogrevalnih sredstev kot so premog, dva, olje, elektrika. Peleti so namreč ostanki lesa, ki ostaja od izdelave lesenih izdelkov in se nato porabi za pelete, torej za kurjavo. Da je res tako, si oglejte cenik peletov, ki vam bo povedal, da je primerjava različnih ogrevanj res primerljiva s ceno peletov, ki je nižja od ostalih goriv.

cena peletov

Cena peletov sicer je pri skoraj vseh proizvajalcih nekje podobna, vendar to, kar dobite pri enem proizvajalcu za isto ceno kot pri drugem, lahko variira in zelo odstopa glede kvalitete. To pa pomeni, da če kupite pelete nižje kakovosti, boste dejansko ceno peletov večkrat preplačali. Zakaj? Enostavno zato, ker nekvalitetni peleti vsebujejo slabo kvaliteto lesa, veliko smrekovine, dosti lubja in niso dovolj sušeni v peči, da bi proizvajalec odstranil dovolj vlage iz njih. V takem primeru peleti ne gorijo ampak bolj tlijo, se sušijo, med tem postopkom pa zelo čumijo, saj para izhaja iz njih, takrat pa ne oddajajo nobene toplote in so dejansko neuporabni. Cena peletov zato ne bo povedala, kakšni ti peleti so, ampak morate sami preveriti pri proizvajalcu kakovost peletov in jih preizkusiti, da bi vedeli, kateri proizvajalcev peletov je zares kakovosten, pošten in se drži standardov, da so pleti res kakovostni ter dovolj ogrejejo radiatorje, ki moraj oddajati neko višino toplote, da je stanovanje zares pozimi tudi ogreto. V nasprotnem boste ostali z vso družino na mrzlem in vam cena peletov ne bo nič pomagal, tudi če vam jih nekdo proda po zel nizki ceni. Takšni nekakovostni peleti tudi vsebujejo velik lubja ter drugih primesi, ki ne sodijo v pelete.

Cena peletov glede na količino pakiranja ne variira, dejansko je enako, če kupite velike eno tonske vreče ali kupite manjše po 15 kg. Katere vreče boste kupili je odvisno od tega, koliko prostora imate za shranjevanje peletov.