Cena sončne elektrarne
Dom in oprema

Cena sončne elektrarne – kako ugodno do lastne sončne elektrarne?

Postopno prehajanje na obnovljive vire energije je lahko dolgoročno izjemna investicija za vaš dom. Več si preberite na naslovu: https://sol-navitas.si/cena-soncne-elektrarne. Postavitev lastne sončne elektrarne predstavlja velik premik v tej smeri. Pri takšni investiciji je pomembno upoštevati kratkoročne finančne posledice, ki bi jih ta poteza imela za vas in vašo družino. Ena najbolj iskanih informacij, ki bi jo bodoči kupci radi vedeli, je cena sončne elektrarne. Vendar pa podajanje odgovora na to vprašanje ni enostavno, saj je cena sončne elektrarne odvisna od različnih dejavnikov.

Subvencije Eko sklada pomagajo zmanjšati stroške pri nakupu

Cena lastne sončne elektrarne je najpogosteje odvisna od njene proizvodne moči. Na trgu obstajajo ponudniki, ki se osredotočajo na sončne elektrarne z močjo proizvodnje 10 kWp, 5 kWp ali 1 kWp. Ne glede na proizvodno moč pa je sončna elektrarna ključna za postopno neodvisnost od javne električne napeljave. Z nakupom sončne elektrarne lahko zagotovite glavne električne potrebe vašega gospodinjstva za 30 ali več let. Poleg proizvodne moči je pri določanju cene sončne elektrarne pomembno tudi nekaj drugih dejavnikov. Med njimi so lega panelov na objektu, število nameščenih panelov, velikost površine, vrsta uporabljenih materialov ter izbira proizvajalca in montažerja.

Če se bojite, da je cena sončne elektrarne previsoka, ne obupajte. Obstajajo načini, kako lahko znižate stroške in vam bo investicija v samooskrbo z električno energijo prinesla velike prihranke. En način je, da vključite svoj nakup v okvir subvencij Eko sklada. Za vsako nameščeno kilovatno moč vam trenutno Eko sklad povrne 180 evrov, kar lahko predstavlja od 15 do 20 odstotkov stroškov nakupa. S tem se bo vaša naložba povrnila hitreje, morda že v šestih letih.

Pri zmanjševanju stroškov izgradnje lastne sončne elektrarne odsvetujemo zmanjševanje kakovosti ali izbiro nekvalificiranih montažerjev ter drugih dejavnikov. Pri investiciji v sončno elektrarno, ki je namenjena dolgotrajni uporabi, je kakovost na prvem mestu. Če boste izbrali slabo kakovostno napravo ali nekvalificiranega montažerja, se boste dolgoročno le nezadovoljni. V takem primeru je bolje, da se ne lotite nakupa in izgradnje lastne sončne elektrarne.

Kako orientacijsko opredeliti ceno nakupa domače sončne elektrarne?

Cena sončne elektrarne je specifična in je težko opredeljiva na konkreten način. Vendar pa lahko na podlagi analize slovenskega trga dobimo neko splošno orientacijo v smislu cen. Sončna elektrarna moči 12 kWp lahko proizvede do 11.000 kWh električne energije letno in zasede površino približno 70 kvadratnih metrov. Ta količina električne energije bi morala zadostovati za povprečno slovensko stanovanjsko hišo in tudi za dodatno ogrevanje doma. Cena sončne elektrarne v tej kategoriji je lahko med 14 in 16 tisoč evrov, vendar pa je povprečna cena okoli 15.000 evrov.

Sončna elektrarna moči 5 kWp potrebuje primerno osončeno površino velikosti okoli 35 kvadratnih metrov in lahko proizvede dovolj električne energije za povprečno slovensko hišo, če ima vgrajene nizkoenergijske sisteme ogrevanja ter če družinski člani varčno ravnajo z energijo. Vendar, če potrebujete tudi energijo za ogrevanje, bo to za vas dodaten strošek. Življenjska doba sončne elektrarne znaša približno 30 let, cena nakupa in montaže takšne sončne elektrarne pa se giblje med 9 in 11 tisoč evrov.

Cena sončne elektrarne

Zmanjšajte stroške oskrbe vašega doma za 75 odstotkov

Z lastno sončno elektrarno lahko znižate stroške oskrbe vašega doma za kar 75 odstotkov. Sončna elektrarna z močjo 1 kWp lahko proizvede 1100 kWh električne energije na leto, kar pa morda ne bo zadostovalo za celotno oskrbo gospodinjstva, še posebej če je dom neizoliran. Kljub temu pa lahko znatno zmanjša vaše stroške za električno energijo. Cena sončne elektrarne te moči se lahko razlikuje glede na model, poreklo in kakovost izdelave, vendar se v povprečju giblje med 1500 in 2000 evri.

V Sloveniji je postavitev sončne elektrarne postala zelo priljubljen trend, kar je pripomoglo k razvoju ponudbe in izdelave domačih proizvajalcev. Uporabniki, ki so že desetletja zaupajo sončni energiji, so dokaz, da je investicija v sončno elektrarno vredna svojega denarja. Če imate kakršne koli dvome ali vprašanja glede postavitve svoje sončne elektrarne, vam strokovnjaki na tem področju lahko pomagajo.

Cena na kvadratni meter za enodružinsko hišo v Sloveniji

Cena sončne elektrarne na kvadratni meter za enodružinsko hišo pri slovenskih ponudnikih se giblje med 150 in 250 evri. Polikristalne sončne celice veljajo za cenovno ugodnejše, medtem ko so monokristalne sončne celice nekoliko dražje. Vendar imajo monokristalne sončne celice tudi višji izkoristek, od 15 % do 17,5 %, medtem ko polikristalne sončne celice dosegajo od 13 % do največ 15 % izkoristka. Obstaja tudi možnost nakupa prestižnejših sledilnih modulov, ki lahko še dodatno povečajo izkoristek.

Nakup sončne elektrarne lahko poveča vrednost vaše nepremičnine

Nakup sončne elektrarne se izplača z več vidikov, tudi finančnega. Poleg tega, da se zmanjšajo stroški za električno energijo, bo z namestitvijo sončnih celic vrednost vaše nepremičnine zvišana za do 5 %. Ponudniki sončnih elektrarn običajno ne zaračunajo ogleda in meritev za namestitev sončne elektrarne, kar velja tudi za podjetje Sol navitas.