išias
Zdravje

Išias je izraz za simptom in ne bolezen

Splošno razširjeno ime za bolečino v nogi je išias, vendar je to simptom in ne bolezen, kot pogosto zmotno mislimo. Če želite izvedeti več o tem, kaj je išias in kako si pomagati, kliknite na priloženo povezavo. Vzrok za bolečino v nogi se namreč skriva v draženju ishiadičnega živca, slednji pa je največji živec v človeškem telesu. V resnici gre tu za težavo v spodnjem delu hrbtenice, kjer ta živec izhaja. Začne se torej v ledvenem in križnem delu hrbtenjače, poteka pa preko zadnjice navzdol po celotni spodnji okončini. Do draženja ishiadičnega živca najpogosteje pride zaradi zožitve medvretenčnega prostora, skozi katerega iz hrbtenjače izhaja korenina živca.

Kadar pride do draženja ishiadičnega živca torej najpogosteje čutimo kot bolečine v nogi. To pa zato, ker mišice nog ne dobivajo pravih živčnih impulzov, kar je posledica vkleščenosti našega največjega živca. Zato je bolj pravilno, da je išias simptom in ne bolezen, saj je izvor bolečin dejansko v spodnjem delu hrbtenice, ne pa v nogi, kjer bolečino čutimo. Za tovrstno bolečino v nogi je značilno, da se navadno razvije le v eni nogi, v redkih primerih pa v obeh noga. Poleg tega se stanje navadno poslabša ob določenih gibih, kot so kašljanje, ležanje na trebuhu, včasih pa celo hoja. Do poslabšanja stanja lahko pride tudi v hladni vodi ali pa pri zadrževanju v hladnem prostoru s prepoteno obleko.

Ob draženju ishiadičnega živca večina ljudi bolečino opiše kot konstantno žgočo bolečino, neredko gre tudi za mrtvičenje ali mravljinčenje mišic nog. Za nastanek tovrstne bolečine pa obstajajo določeni dejavniki tveganja, kot je starost in z njo povezane degenerativne spremembe v hrbtenici. Išias pa pogosteje nastane tudi pri ljudeh s prekomerno telesno težo, pri ljudeh s poklicnimi obremenitvami, pa tudi pri tistih, ki kadijo. Odstranitev teh dejavnikov lahko pomeni manjše tveganje za nastanek išiasa.