izračun plače
Storitve

Izračun plače v neto ali bruto znesek morate poznati – ugotovite zakaj

Izračun plače si lahko naredite sami na portalu Deloglasnik ali na računovodskih portalih. Natančen izračun plače potrebujete še preden se greste pogajat za delovno mesto, ker morate imeti v glavi to, koliko ste vredni in koliko hočete imeti plače na tistem delovnem mestu. Seveda se pozanimajte, če je mogoče, kakšna je plača v tistem podjetju, ker vas bodo gotovo vprašali, kakšno plačo pričakujete. Zdaj pa pozor, ali boste povedali znesek bruto ali neto plače? To ni vseeno in tukaj nastane največ nesoglasij med zaposlenimi ter delodajalci, ker ne govorijo enakega jezika na razgovoru za zaposlitev.

izračun plače

Izračun plače se uporablja za preračunavanje bruto in neto plače. Neto plača pomeni, da ta znesek dobite na vaš račun po odbitih davkih in dajatvah ter prištetih dodatkih, kot sta malica in prevoz. Največkrat ljudje mislijo, da se pogovarjajo o neto plači in da je v oglasu obljubljena neto plača, ki jo bodo prejeli na račun. Vendar to ni res in so lahko zaradi tega razočarani.

Vsi delodajalci se pogovarjajo o bruto plači in jo tudi objavijo v oglasu. Nekateri to tudi napišejo, da se nebi ljudje zavedli. Tako lahko naredite izračun plače v neto znesku. Vnesete v kalkulator na spletu potrebne podatke in z enim klikom na gumb vam bo računalniška aplikacija izračunala bruto ali ne to plačo. To pomen, da če imate bruto plačo, boste naredili izračun za neto plačo.

Tako vam bo ta izračun plače točno povedal, koliko boste odbili denarja na račun. Če vas delodajalec vpraša, kakšno plačo bi radi imeli je najbolje, da odgovorite v neto znesku in poudarite, da gre za neto, ki ga pričakujete na račun in delodajalec bo že sam znal preračunati, kaj to zanj pomeni. Ponavadi vedo kar iz glave približno, koliko je to. Vi pa tega preračunavanja niste vajeni, zato se držite tistega, kar poznate in sicer neto plače.