Zanimivosti

Najokusnejše jogurtovo pecivo brez jajc

Ali v teh dneh sanjate o okusnem, sočnem pecivu, ki je hitro pripravljeno in za katerega ne potrebujete zapletenega recepta? Potem le berite dalje – predstavljamo vam recept za odlično jogurtovo pecivo, ki bo, ko ga boste enkrat pripravili, hitro postalo vaša najljubša sladica, ki se je ne vi, ne vaši bližnji, ne boste zlepa prenajedli. Tudi tisti, ki ne smete uživati jajc, boste lahko zase pripravili jogurtovo pecivo. Če sploh ne uživate živil živalskega izvora, brez skrbi – v članku boste našli tudi prilagoditve, če želite ta recept pripraviti za veganske sladokusce.

Klasični recept za jogurtovo pecivo vsebuje dve jajci, ki pa ju lahko nadomestite z dvema žlicama jabolčne kaše na jajce. Pri receptu, ki smo vam ga pripravili, pa je najlepše to, da lahko večino sestavin odmerite kar z jogurtovim lončkom.

Potrebovali boste torej en mali lonček jogurta, dva lončka moke, lonček sladkorja, skoraj poln lonček olja, že omenjene štiri žlice jabolčne kaše in en pecilni prašek (lahko nadomestite s približno enako količino sode bikarbone). Vse sestavine v posodi počasi zmešate med seboj in jih vlijete v pekač, ki mora biti ravno pravšnje velikosti, da bo vlita masa segala nekje dva do tri centimetre v višino. Pekač lahko, da se vam pecivo ne prime, pred peko namažete z oljem ali vanj namestite peki papir – ne pozabite, da mora segati tudi čez stranice pekača. Jogurtovo pecivo se peče v ogreti pečici na 180 stopinjah, približno 25 minut. Če se vam zdi, da po tem času še ni pečeno, naredite preizkus z zobotrebcem – zapičite ga v testo in če se ga bo, ko ga potegnete ven, držalo veliko koščkov, pustite, da se peče še 10 minut. Ponavljajte, dokler ni pečeno.

Jogurtovo pecivo pa lahko ni le odlična samostojna sladica, temveč ga lahko uporabite tudi kot podlago za še eno sladko dobroto – kokosove kocke oziroma čupavce. Na parni kopeli stopite jedilno čokolado (ali margarino, kakav in sladkor). V drugo posodico pripravite kokosovo moko. Pecivo razrežite na kocke in jih pomakajte v čokolado in nato takoj še v kokosovo moko. Lahko za klasično jogurtovo pecivo pripravite tudi čokoladno glazuro, ga premažete z marmelado ali okrasite s smetano, v maso pa lahko vmešate tudi kakav ali sadje. Možnosti so neskončne, zato je ta sladica tako zelo praktična in priljubljena.

Veganska različica za sladokusce z velikim srcem

Če ste se iz takšnih ali drugačnih razlogov odpovedali uživanju živalskih izdelkov, vas bo razveselila novica, da lahko odlično jogurtovo pecivo pripravite tudi povsem brez sestavin živalskega izvora. Mlečni jogurt nadomestite s sojinim, kokosovim ali ovsenim jogurtom, za izdelavo čupavcev pa uporabite vegansko čokolado oziroma vegansko margarino.

Kot vidite, je jogurtovo pecivo enostavno in hitro za pripravo, z njim ne boste umazali veliko posode, zaradi sočnosti in odličnega okusa pa bo izginilo še skoraj hitreje, kot ste ga pripravili. Če živite sami ali željo po sladkem začutite le občasno, ste lahko brez skrbi – pecivo bo nekaj dni brez težav počakalo tudi v hladilniku.