Zanimivosti

Kralj Artur

Kralj Artur je kralj iz mitov, to pomeni, da je mitološki kralj in da ni resničen. Zgodbe o kralju Arturju se zelo razlikujejo, ampak vse omenjajo njegov meč ekskalibur. Artur je bil Britanski kralj, bil je pomemben zgodovinski lik. Čeprav je kralj Artur izmišljen ga še vedno uvrščamo med najbolj pomembne Britance v zgodovini. Zgodovinski viri pravijo da je Artur po dvanajstih bitkah zmagal Anglosasa leta 516.

Kralj Artur

Viri in podatki o Arturju niso čisto jasni in so nezanesljivi. Kljub temu vemo da je takrat živel nekakšen vodja, ki je združil vse Britance v eno samo kraljestvo. Zaradi njega so se lahko borili proti drugimi državami. Čeprav legenda pravi da je Artur pokopan na otoku Avalon njegovega groba niso nikoli našli. Legenda pravi da sta Arturjeva starša kralj Uther Pendragon in kraljica Igrain. Morgana je v nekaterih zgodbah Arturjeva sestra, vila, simbol ali pa tudi negativen lik. Guinevra je njegova žena in Lancelot je njegov najboljši prijatelj. V zgodbah se pojavlja tudi Merlin, ki je moder čarovnik. V nekateri zgodbah se Guinevra in Lancelot zaljubita in to označuje tudi konec Arturja. Kralj Artur je glavni lik v vsaki verzij zgodbe in v nekaterih se drugi liki ne pojavijo. Kralj Artur je najbolj znan po njegovem meču, ki ga je v zgodbi potegnil ven iz kamna. V legendi ne more noben potegniti meč ven iz kamna razen Artur, dosti jih poskusi in nekatere verzije zgodbe govorijo o turnirju, ljudje na turnirju poskušajo povleči meč ven iz kamna ampak nobenemu nikdar ne uspe razen Arturju, meču je ime ekskalibur. Kmalu potem ko Artur povleče meč se gre boriti proti sovražniki in pošastmi in nato postane kralj. Kralj Artur se v legendah ne bori iz ničemer drugim razen iz svojim mečem.

O kralju Arturju so tudi filmi in risanke. V nekaterih filmih se Artur ne rodi kot plemič in v nekaterih ga njegovi starši zapustijo zaradi napada ali upora. Čeprav Je znan tudi po svojem meču nikjer ne piše zakaj ga je lahko samo on povlekel ven iz kamna ali kako je nastal ali kdo ga je naredil. Njegova starša sta po navadi samo omenjena in nista velik del zgodbe. Kmalu ko Artur postane kralj ustanovi viteze okrogle mize. Oseba, ki si je izmislila ali razširila legendo o kralju Arturju je ne znana. V zelo redkih verzijah Artur umre. Artur v zgodbah in legendah vlada kraljestvu Camelot. Camelot je legendarno mesto, ki mu je vladal Kralj Artur.