menjava olja v avtomatskem menjalniku bmw
Avtomobilizem

Menjava olja v avtomatskem menjalniku BMW

Za avtomatski menjalnik velja, da potrebuje veliko več vzdrževanja kot ročni menjalnik. Zato mora biti tudi menjava olja v avtomatskem menjalniku BMW pravilno izvedena. Tako zgradba kot tudi delovanje avtomatskega menjalnika sta namreč veliko bolj kompleksna, zato pa je tak menjalnik tudi bolj podvržen različnim obrabam. Zato bo pogostejša tudi menjava olja v avtomatskem menjalniku BMW. Treba pa je opozoriti, da se menjave olja ne lotevate sami, ampak jo zaupate kakovostnemu izvajalcu, ki bo pri menjavi upošteval vse potrebne standarde. Če želite svojemu jeklenemu konjičku nuditi najboljšo možno storitev, potem ga zaupajte licenciranemu in certificiranemu avtocentru – prav tak izvajalec je tudi avtocenter Tit, ki bo poskrbel za vaš užitek v vožnji.

Bodite pozorni na delovanje menjalnika svojega vozila

Na splošno velja, da je menjava olja v avtomatskem menjalniku BMW predpisana s strani proizvajalca. Vendar pa se vseeno svetuje, da se menjava olja opravi po približno 60.000 prevoženih kilometrih. Povedano pa ne velja zgolj za vozila BMW, ampak vsa vozila, ki imajo avtomatski menjalnik.

Verjetno najbomembnejša stvar pri menjavi olja je izbira ustreznega olja. Če izberete napačnega, lahko pride do okvare menjalnika. Njegova zamenjava pa ne sodi med najcenejša avtomehanična popravila. Katero olje izbrati, lahko izveste s pomočjo identifikacijske knjižice, ki je priložena vsakemu vozilu. V primeru, da podatka o ustrezni izbiri olja ne najdete, pa se nujno zglasite pri strokovnjaku za avtomatske menjalnike. Namreč vse, kar boste delali na lastno pest, lahko vodi do hujših okvar na vašem vozilu.

Strokovnjak bo menjavo olja v avtomatskem menjalniku BMW opravil s pomočjo posebnih naprav, ki istočasno izčrpajo staro olje in dolijejo novo. Obstajajo pa celo menjalniki, kjer se mora menjava olja narediti v sklopu večih delnih menjav. Tak menjalnik pa je potrebno prepoznati, kar seveda zopet stori strokovnjak. In še nazadnje – ne nasedajte zgodbicam o olju, ki se ne obrablja. Za svoje vozilo raje izberite prave strokovnjake, ki bodo vašo izkušnjo v vožnji dvignili na višji nivo.