Zdravje

Ortodontija

Skoraj vsi imamo neke težave z našimi zobmi. Ampak vsaka težava se da danes že odpraviti, samo stopit moramo do svojega zobozdravnika. Tudi krivo izraščeni zobje ali nepravilni ugriz lahko se popravi. Za te težave je odgovorna ortodontija, tako se imenuje čeljustna ortopedija za naše težave.

Mi nekoč nismo obiskovali ortopeda, ne vem mogoče še takrat niso bili ali nas starši niso peljali. Danes že skoraj vsakega otroka njegov zobozdravnik pošlje do ortodonta. Ortodontija preuči ali je potrebno kako dalje ukrepati, če bo moral naš otrok nosit aparat. Ortodont dobro pregleda otrokovo ustno votlino, če treba ga pošlje tudi na slikanje celotne čeljusti, da ugotovi kako naprej ukrepati. On je najbolj sposoben za te stvari in tudi zna oceniti nadaljnjo zdravljenje. Največ otrok dobi danes stalni aparat, ki ste ga sigurno že videli. Ta aparat je fiksen, se pritrdi na otrokove zobe in ga mora nositi, dokler se njegovi zobje v celoti ne poravnajo. Ves postopek poteka brez kakršnih koli bolečin in tudi je vso hrano. Mogoče od začetka se treba malo navadit na nekaj novega na zobeh, ampak ni moteče, do sedaj so se vsi ga lepo navadili. Edino od začetka čutiš malo da ti zategne zobe in tudi na toliko časa morate obiskati ortodonta, da aparat zategne. Takrat mogoče malenkost par dni boli.

Ortodontija je zelo uspešna, reši vsako neprijetno situacijo. Tudi starejšim lahko odpravi čeljustne težave, ampak moramo vedet, da mi vse v celoti plačamo. Za nas ni nič zastonj, kar otroci ne rabijo. Vse zobne nepravilnosti nam ortodontija uredi, tako otrokom, kot nam odraslim. Ne rabite se sekirat, če ima vaš otrok malo nepravilno izraščene zobe, vse se bo uredilo, njegov zobozdravnik ga bo pravi čas napotil do ortodonta. Dobi lahko, kot se omenila stalni ali aparat, ki ga mora nosit samo čez noč, to pomeni snemljiv.