parodontolog
Zdravje

Kdo je pravzaprav parodontolog?

Ko slišimo za zobozdravnika nam je slika in njegovo delo približno znano, ko pa zasledimo zapis parodontolog pa se marsikateremu zdi zelo zapletena beseda oziroma niti ne vejo kaj parodontolog počne. Parodontologija je veda o celostnem zdravljenju naše usten votline. Parodontolog se ukvarja z zdravljenjem dlesni, vstavljanjem implantatov ter predvsem se ukvarja z zdravljenjem parodontalne bolezni. Parodontalna bolezen je bolezen, ki lahko močno prizadene naše zobe pravzaprav z slabim ali poznim zdravljenjem lahko zelo ogrozimo obstojnost naših zob. In kako poteka prvi obist pri parodontologu? Parodontolog najprej z pomočjo vprašalnika preveri vaše zdravje in preveri morebitno jemanje določenih zdravil: Zdravila, ki jih ljudje jemljejo namreč lahko pri operaciji ki jo izvaja parodontolog močno vplivajo na ugodno rešitev težav.

Po opravljenem tako imenovanem teoretičnem delu in pogovoru parodontolog opravi svoj prvi pregled, kjer preveri vaše ustne žepke, zobe in dlesni. Le celosten zobozdravstveni pregled lahko parodontologu nudi kakovostne informacije za določitev težav ki jih bodisi imate ali pa ste nagnjeni k njim. Parodontolog pred posegom opravi rentgensko sliko vaših zob da z njeno pomočjo še dodatno preveri morebitne težave. Po postavitvi diagnoze se z vami dogovori o nadaljnjih postopkih zdravljenja ter o času odpravljanja težav. Parodontolog pa ne rešuje zgolj samo težave vendar marsikateremu pacientu tudi spremeni življenje na boljše. Parodontolog se ukvarja tudi z vstavljanjem implantatov ter ureditvijo zobnega mostička.

Zaradi takšnih ali drugačnih težav, ki so se pojavile v naši ustni votlini tako naš zob nadomesti z implantatom ali zobnim mostičkom. Zavedanje, da kljub temu da so materiali dobri naš ugriz nebo nikoli več enak, saj bo strah da bo z novim zobom kaj narobe. Implantat ali zobni mostiček je enako trd material kot vaš zdrav zob. Tako z umetnimi materiali kot z našimi zobmi je potrebno ravnati skrbno in biti previden pri grizenju trde hrane. Naj vaš strah pred obiskom parodontologa ne bo prevelik saj odpravljanje težav ni boleče.