Dom in oprema

Prezračevalne naprave

Ko gradimo svojo hišo moramo razmišljati o ogromno stvareh, da bomo naredili vse v redu, da potem ne bomo imeli kakšnih težav in dodajanje kakšnih stvari. Ko razmišljamo o ogrevanju, kje in kako bomo ogrevali stanovanje, moramo danes tudi razmišljat kako bomo stanovanje prezračevali. Tako ne bomo imeli vlage po stanovanju, poleg tega pa bomo tudi privarčevali pri ogrevanju. Prezračevalne naprave so danes kar nujne v našem novem domu, no lahko jo montiramo tudi v dom, če še je nimamo.

prezračevalne naprave

Prezračevalne naprave so namenjene zato, da izmenjujejo vaš zrak znotraj in zunanji zrak, da pride v vaše stanovanje vedno čisti zrak. Mislim, da je tako najlažje razumeti stvari, če jih razložiš na najbolj navaden način. Lahko pa danes že izbirate glede prezračevalnih naprav, imate centralno in lokalno. Poraja se vam vprašanje kakšna je razlika med tema dvema napravama. Centralno prezračevanje je najboljše, če se odločimo že med gradnjo. Lahko se pozneje, ampak je drag zalogaj kasneje. Ker lokalno se lahko lažje namesti, namesti se lahko na zunanje zidove, kar pri centralnem ni mogoče, se mora kar notri v stanovanju in je kar poseganja v instalacije.

Kot sem že omenila lokalne prezračevalne naprave lahko montiramo na zunanje stene in so za objekte ali hiše do nekje 80 m2. Naprava je zelo tiha in tudi varčna. Dobite tudi subvencijo od EKO sklada. Privarčevali boste pri ohlajanju stanovanja in pozimi pri ogrevanju.

Centralne naprave, pa je najboljše se odločit takoj ob gradnji. Ker drugače vas bo kar dražje prišlo in še precej dela je kasneje. Je pa zelo dobro to prezračevanje si uredit. Naprave kupujte pri znanih podjetjih, kjer dobite res kvalitetne prezračevalne naprave. Oni vam pomagajo pri izbiri ter vam tudi strokovno na montirajo.

Če še nimate nikakršnega prezračevanja v stanovanju, začnite čim prej o tem razmišljat. Ne samo, da privarčujete pri ogrevanju in denarju, gre se tudi za zdravje.