proktolog
Zdravje

Proktolog – kdaj vam lahko pomaga?

Se tudi vi soočate s težavami  na področju zadnjega dela prebavnega trakta? Če je vaš odgovor da, je morda proktološki pregled s proktoskopijo prava izbira za vas. Kdo je proktolog in kako vam lahko sploh pomaga pa v nadaljevanju.

Kaj je proktologija?

Proktologija je veda medicine, ki se ukvarja s težavami povezanimi s spodnjim delom prebavnega trakta. Ta vključuje debelo črevo, danko in zadnjično odprtino oziroma anus. Specialist zdravnik, ki opravi specializacijo na tem področju se imenuje proktolog (oziroma proktologinja, v nadaljevanju samo proktolog).

 

laboratorijske analize
Proktološki pregled vključuje tudi laboratorijske analize.

 

Proktologi se ukvarjajo z vsemi težavami povezanimi s spodnjim delom prebavnega trakta – od diagnoze, zdravljenja do operativnih posegov. Običajno vas k specialistu proktologije napoti osebni zdravnik, ki sumi, da se soočate z različnimi boleznimi kot so različna rakava obolenja, kronično zaprtje, Chronova bolezen, hemeroidi, inkontinenca ter sindrom razdraženega črevesja.

Kako mi lahko proktolog sploh pomaga?

Proktologi so izurjeni specialisti, ki bodo za postavitev diagnoze potrebovali več podatkov. Nekaj teh bo povezanih z vašo zgodovino težav. Pomembno je, da specialista opremite s čim več informacijami o tem, kakšne so vaše težave, ali ste morda opazili vzorec njihovega pojavljanja, kako težave vplivajo na vaš vsakdanjik, pomembno pa je tudi, da raziščete zgodovino morebitnega pojavljanja podobnih simptomov pri svojih sorodnikih. Da, tudi pokojnih. Mnoge težave so namreč dedno pogojene, pomoč pa bo pravočasna samo, če bo hitra. Ob pogovoru ne pozabite izpostaviti tudi morebitna zdravila, ki jih jemljete ter druga dokazana (bolezenska) stanja s katerimi se soočate.

Po opravljeni tako imenovani družinski anamnezi bo specialist opravil telesni pregled ter vas napotil na dodatne laboratorijske analize. Odvisno od vaših težav se lahko opravi tudi specialistične preglede, ki vključujejo pregled prebavne poti – kolonoskopijo. Na osnovi opravljenega pregleda vam bo zdravnik predstavil primerne preventivne ukrepe, ki vključujejo zdravo in pestro prehrano, primerno športno aktivnost ter druge ukrepe, ki predstavljajo kratkoročno rešitev vaših težav. Po potrebi vam bo predpisal mazila ali zdravila ter vas usmeril na operativne posege, če so ti potrebni (kar je redko).