propolis
Zdravje

Propolis je vsestransko zdravilo s številnimi zdravilnimi lastnostmi

Čebele so za življenje na Zemlji zelo pomembni organizmi, saj s svojim opraševanjem rastlin zagotavljajo, da je pridelava hrane sploh mogoča. Brez njih ta ekosistemska storitev ne bi bila zagotovljena. So pa čebele pomembne še zaradi drugih stvari. Opraševanje je zgolj ena od nalog, ki jih opravljajo te marljive živalce. Verjetno ste že slišali, da čebele pridelujejo propolis. Kaj je to in za kaj se uporablja? Vse to in še več boste izvedeli v nadaljevanju članka. Če pa želite že sedaj naročiti to vsestransko zdravilo, lahko obiščete https://medenizaklad.si/propolis/.

Kaj je propolis?

Na kratko povedano, to je čudež narave. Po Slovarju slovenskega knjižnega jezika ga imenujemo tudi zadelavina. V glavnem gre za čebelji pridelek s smolasto strukturo grenkega okusa in močnega vonja. V prvi vrsti ga čebele proizvajajo zase in za zaščito panja. S propolisom namreč ščitijo panj pred vdorom vlage in širjenjem neželenih bolezni.

Kako se pridobiva?

Čebele med letanjem iz cveta na cvet s čeljustmi gnetejo nabrano smolo in jo ob tem napajajo z izločki čeljustnih žlez. Propolis pridobivajo iz popkov in brstičev listnatih dreves, hrasta, kostanja, vrbe, leske ipd. Na svojem izletu, ki v povprečju traja okoli 15 minut, lahko naberejo do 10mg surovine, ki jo nato prinesejo v panj. Kakšne barve bo ta lepljiva snov, je odvisno predvsem od tega, kje ga čebele nabirajo. Če bodo na primer čebele po večini nabirale smolo na brezi, bo njihov propolis temnejše barve. Jelšin je bolj rumenkast, kostanj pa bo poskrbel, da bo ta čudež narave rdečkaste barve.

propolis
Čebele pridobivajo propolis iz popkov in brstičev listnatih dreves.

Kdaj se ga pridela največ?

V času paše se čebele osredotočajo bolj na nabiranje medičine, med tem ko se posvetijo nabiranju propolisa med avgustom in oktobrom. Seveda pa je količina pridelanega propolisa odvisna predvsem od zunanjih dejavnikov t. j. podnebja, geografske lege drevesnih vrst, pa tudi od čebeljih družin.

Vse njegove zdravilne lastnosti

Kot že večkrat rečeno, je propolis zdravilna snov, ki deluje protibakterijsko ter hkrati krepi imunski sistem. Sestavljajo ga številne sestavine: smola, cvetni prah, eterična olja, vitamini, minerali, nekatere druge organske snovi ter aromatične organske kisline. Največkrat se uporablja proti glivičnim vnetjem in bakterijskim okužbam. Pomaga pri hitrem celjenju ran. Zaradi tega, ker je obogaten z bioflavonoidi, pa učinkuje tudi pri čiščenju in krepitvi žilnega sistema. Zakaj je tako priljubljeno zdravilno sredstvo? Ker je popolnoma naraven antibiotik, ki ne povzroča stranskih učinkov in ostalih neželenih reakcij.

Propolis pomaga pri aftah in aknah…

Razjede v ustih se pojavljajo pri osebah vseh starosti. Pojavijo se lahko kot posledica različnih dejavnikov. Afte se namreč hitreje razvijejo pri izčrpanih in bolnih ljudeh, pri osebah, ki so dlje časa izpostavljene stresu, pri ženskah pred menstruacijo, afte so lahko tudi odraz slabokrvnosti ali pa okužbe z virusom herpes simpleks. Ker razjede poškodujejo ustno sluznico, je dobro, da jih poskusimo čimprej zaceliti. Najučinkovitejše zdravilo za to je zagotovo propolis. Ta je za razliko od številnih zdravilnih sredstev povsem naravnega izvora, poleg tega pa nima stranskih učinkov, ki bi spodbujali uporabo drugih zdravil.

Tudi akne so neprijetno bolezensko stanje, ki se pojavlja na koži zaradi zamašitve podkožnih lojnic. Nečista koža lahko povzroča razna vnetja, zato je dobro, da si predvsem obraz (kjer se akne pojavijo največkrat) preventivno čistimo vsak dan večkrat in na ta način speremo umazanijo. V primeru nastanka aken je dobro, da čim prej posežete po propolisu, saj bo ta s svojimi antibakterijskimi, antioksidativnimi ter protivnetnimi lastnostmi učinkovito pomagal pri odpravljanju trdovratnih aken.

propolis
Propolis je zaradi svojih antibakterijskih, protivnetnih in antioksidativnih lastnosti odlična rešitev za odpravljanje neprijetnih aken na obrazu.

…ter ostalih površinskih poškodbah

Ta čudež narave se uporablja tudi pri zdravljenju raznih površinskih ran, odrgnin, pomaga tudi pri lajšanju opeklin ter zdravljenju glivičnih okužb. Propolis deluje kot lokalni antiseptik in anestetik, zato je učinkovit pri zdravljenju herpesa na ustnicah.

Kdaj je priporočljiva oralna uporaba?

Oralna uporaba propolisa se priporoča ob vnetjih v ustni votlini in žrelu ter pri razjedah v želodcu. Oralna uporaba je primerna tudi v času gripe in ob prehladu.

Kje dobiti propolis kot prehransko dopolnilo?

Dobite ga lahko v lekarni in pri številnih spletnih ponudnikih, ki prodajajo medene izdelke. Za vas bomo v naslednjih vrsticah predstavili propolis spletnega ponudnika Medeni zaklad. V njihovi ponudbi lahko med drugim zasledite tudi propolis v alkoholni raztopini kot prehransko dopolnilo. Ponujajo vam dve možnosti pakiranja. Izbirate lahko med stekleničko s kapalko 20 ml in stekleničko s pipeto 20 ml. Priporočljiva dnevna količina je 18 kapljic. Najbolje pa je, da se ta količina čez dan razporedi v tri zaužitja. Se pravi, da 3 krat v dnevu zaužijete po 6 kapljic. Za lažje uživanje je bolje, če ga nakapljate na žlico medu ali pa kocko sladkorja. Tako se boste izognili grenkemu pookusu alkoholne raztopine s propolisom. Kje je najbolje shranjevati ta izdelek? Priporočeno je shranjevanje v suhem in temnem prostoru, kjer sobna temperatura ne bo presegala 25°C. Bodite pozorni, da mesto shranjevanja ne bo dosegljivo otrokom, saj izdelek zanje ni primeren.