Radič vsebuje rudnine, Zdravilne učinkovine, ki pa vplivajo na zdravje in dobro počutje. Če pa radič uživaš vsak dan v kakšni dobri solati pa ti ta pomaga pri krepitvi imunskega sistema. Obstajata dva tipa radiča ki pa sta listnati ali solatni in koreninski, za tega pa je bolj značilna razvita glavna korenina. Imajo pa tudi več namenov za uporabo in radič tudi ločimo za te različne namene. Ločimo pa jih na glavnatega, solatnik, za siljenje, za vrtanje in ciklorijo. Po navadi pa se ta goji na obalnem in novogoriškem območju. Danes pa so na voljo tudi take vrste i pa jih ne morejo gojiti celo leto.
V novi gorici gojijo večinoma zgodnjo sorto rdečega glavnatega radiča. Recimo v slovenski Istri pa večinoma gojijo bolj pozne vrste radiča kot recimo jesenski in zimski. Divje sorte pa so še tako bolj trpežne. Trpežne so na nizke temperature pozimi, seveda pa so tudi dobre v sušnih razmerah. Tržaški solatnik pa je sorta, ki pa je znana po tem da hitro raste, gre pa za zgodnjo vrsto. Hrustljav radič pa se lahko da ob različne jedi. Pozitivne stvari o njem pa so da pospešuje izločevanje žolča iz žolčnika, spodbuja delovanje jeter in ledvic. Poskrbi pa tudi za boljšo prebavo in odpravljanja zaprtosti. Uživanje njega pa je priporočljivo tudi ljudem ki so sladkorni bolniki. Priporoča pa se ker znižuje sladkor v krvi. Redno uživanje pa poskrbi za to da se strupene sovi ne nahajajo dolgo v črevesju. Z njim pa tudi preprečujemo črevesne bolezni, pomaga pa nam pri uravnavanju vode v telesu. Znižuje tudi krvni tlak. Če pa neveste še nič o radiču pa kliknite na povezavo ki vam je dana zgoraj in si preberite še več na njihovi strani, tam pa boste izvedeli vse in še več o radiču.