rastlinjaki
Dom in oprema

Rastlinjaki so zelo uporabni za gojenje zelenjave

Počasi, a vztrajno nas sončni žarki že kar lepo grejejo in verjetno je že marsikateri navdušen vrtičkar začel razmišljati, kaj vse bo treba kmalu postoriti na vrtu, da bo zelenjava lepo rasla. Poprijeti bo treba za lopato in preštihati vrt, nato odstraniti plevel, narediti primerne gredice in posaditi bučke, kumare, papriko, paradižnik, solato, redkvico, čebulo, krompir …, pač vse kar imate radi in bi želeli uživati v doma pridelani zelenjavi. Ob ustreznem vrtičkanju vam bo vrt bogato obrodil in svoje pridelke boste lahko podelili še med prijatelje, znance in sorodnike, ki nimajo take sreče, da bi lahko imeli svoj vrt, ali pa jim zelenjava ne uspeva tako dobro kot vam. Ker pa je vreme vse bolj spremenljivo in nestabilno, je pametno, da poskrbite tudi za zaščito svojih pridelkov. Rastlinjaki izdelani po meri so odlična rešitev, zato ne odlašajte in še danes preverite, kakšen rastlinjak bi lahko postavili na vašem vrtu.

Za naše zdravje le najboljše

Danes se vse več govori o zdravem načinu življenja in o tem, kako je dobro jesti zelenjavo, ki je vzgojena brez kakšnih dodanih elementov in pripeljana k nam iz drugega konca sveta. Domača zelenjava ima čisto drug okus kot tista iz trgovine, kar bodo zagotovo potrdili vsi, ki imajo doma svoj vrt oziroma uživajo domačo zelenjavo. Kaj je lepšega kot to, da se zjutraj odpravite na vrt, naberete solato za kosilo in zraven utrgate še kakšen paradižnik za zraven? Poleti nam vrt res ponuja obilo dobrot, zato bi bilo škoda, da bi kupovali zelenjavo v trgovini, domačo papriko in druge pridelke pa bi metali v smeti, ker bi začele gniti. Če imate vsega preveč, lahko zelenjavo tudi vložite in jo imate za zimske dni, ko je vrt prazen. Tako lahko celo leto uživate v domačih izdelkih.

rastlinjaki
V rastlinjakih lahko solato gojite vse leto.

Da pa vam ves trud in delo ne bi uničila dež ali toča, so vam na voljo rastlinjaki, ki poleg tega, da pridelke ščitijo pred neprijetnimi vremenskimi vplivi, omogočajo gojenje solate tudi pozimi, ko je zunaj mrzlo, ali pa v največji vročini, ko večina pridelkov zaradi suše ne raste najbolje. Uživanje pridelkov iz rastlinjaka ni nič slabše kakovosti in ima še vedno vse vitamine in minerale, ki jih mora imeti. Domača solata sredi zime tako niso več sanje, ampak je lahko resničnost, le svoj rastlinjak si morate omisliti.

Pa so rastlinjaki res tako trpežni?

Seveda! Rastlinjaki kljubujejo najrazličnejšim vremenskim razmeram, razlog za to pa je povsem preprost. Že v osnovi so zgrajeni tako, da so zelo trpežni. Sestavljajo jih UV-stabilizirani plastični profili in vezni elementi. Čez ogrodje rastlinjaka je dana UV-stabilizirana folija, ki je na ogrodje dodatno privijačena z letvicami in kotniki. Folijo lahko kadarkoli tudi zamenjate. Za še boljšo zaščito lahko kupite tudi rastlinjak z ogrodjem za mrežo proti toči. Vsi ti elementi skupaj so tisto, kar zagotavlja celotnemu rastlinjaku stabilnost in trdnost, vam pa uživanje v domačih pridelkih ne glede na vreme ali letni čas.

Kaj lahko gojim v rastlinjakih?

V rastlinjakih lahko gojite vse, kar vam srce poželi. Praktično nimajo nobene slabosti, imajo pa zato kar nekaj prednosti, kot na primer to, da v njih uspeva zelenjava vse leto. Tudi če je zunaj precej stopinj pod ničlo, je temperatura v rastlinjaku še vedno visoka in zato primerna za gojenje zelenjave. Rastlinjake lahko uporabite tudi za druge stvari – če na primer iz njih odstranite folijo, lahko njihovo ogrodje uporabite kot oporo za fižol, kumare, grah itd.

rastlinjaki
Domača zelenjava ima čisto drug okus, kot tista iz trgovine.

Kakšen rastlinjak je najbolje izbrati?

Na to vprašanje pa ni enoznačnega odgovora, saj je velikost rastlinjaka odvisna od vaših potreb. Nekdo bo rastlinjak uporabljal le občasno in zato ne potrebuje velikega, nekdo pa bo v njem gojil skoraj vso zelenjavo in zato rabi večjega. Pridelovalci zelenjave verjetno večino površin opremijo z rastlinjaki, saj je to skoraj edina garancija, da bodo lahko prodajali zelenjavo, tudi če je velika suša ali divja toča. Rastlinjaki pa se ne razlikujejo le po velikostih, ampak tudi po nekaterih drugih funkcijah, na primer po načinu odpiranja vrat, načinu zračenja in podobnih stvareh.

Rastlinjaki so torej zelo uporabna stvar, če želite uživati v domačih izdelkih ne glede na vreme. Z njihovo postavitvijo ne bi smeli imeti težav, vedno pa se lahko po pomoč obrnete tudi na strokovnjake, ki vam bodo z veseljem pomagali in svetovali.