Zanimivosti

RMS Titanic

RMS Titanic je bila znana kot največja ladja na svetu. RMS Titanic ali Royal Mail Ship Titanic je bila potniška ladja, ki je plula preko oceane. O ladji RMS Titanic si naredili filme in napisali zgodbe čeprav ladja ne poznajo po njenem celem imenu ampak samo kot Titanic. Ladja je nastala 2. aprila leta 1912. Ne samo da je to bila največja ladja na svetu, bila je tudi prva prekooceanska ladja, ki je imela bazen.

Titanic

RMS Titanic je na svoji prvi plovbi v noči 14. na 15. aprila leta 1912 se zaletela v ledeno goro, ki je povzročila da je Titanic potonil. Titanic je potonil ker niso upoštevali predpisov varnost in zaradi napak posadke. Zaradi vsega tega je na tej ladji 1503 umrlo ampak preživelo pa jih je samo 705. To je povzročilo večjo varnost na morju ampak to nesrečo so si zapomnili kot eno največjih pomorskih nesreč. RMS Titanic je spadal v razred Olympic skupaj iz svojima dvema sestrama, Britanic in Olympic. Ladja je bila dolga 269 m in široka 28 m visoka pa je bila 53.3 m. Ladja je imela 6 palube, paluba A, paluba B, paluba C, paluba D, paluba E in paluba F. Poganjala sta jo 2 parna stroja in dosegla je hitrost 24. Oba stroja skupaj sta dosegla 46.000 konjske moči. Na ladji je bilo 20 čolnov za 1.179 ljudi. Trije dimniki so bili za parnik eden pa je bil samo za kulisa.

Gradnja ladje RMS Titanic je trajala 3 leta, njegova sestra Olympic je splavala eno leto prej. Ob splovitvi Titanika so bili prisotni vsi ladjedelnice, ki so ladjo naredili in predstavniki White star line ter 100.000 drugih ljudi, ki jih je zanimala ladja RMS Titanic. Pri splovitvi je umrl en delavec. Ladja nikdar ni bila krščena zaradi tradicije White star line. Kapitan posadke je bil Edward J. Smith, ki je bil zelo izkušen. Titanic se je začel potapljati tako da se je en konec začel napolnjevati iz vodo in začel potapljati v vodo, drugi del pa se je začel dvigovati. Titanic se je prelomil in potopil. Ostankov ladje niso nikdar našli ampak ledeno goro v katero se je zaletel Titanic so pa našli, prepoznali so jo po ostankih rdeče barve, ki jo je imel Titanic. Potapljal se je natanko od 23:50 do 2:10. Po trku je še po 45 minutah v Titanicu bilo 13.700 ton vode.