Storitve

Škarpnik je gradbeni element za oporo in okras

Škarpnik je izjemno uporaben gradbeni element, ki je hkrati zelo koristen za podporo in oporo ter je tudi element, ki pomaga urediti okolico po željah lastnika. Škarpe so lahko raznih oblik in višin ter grajene, da bi zadržale brežine, nasipe, cestišča, vrtove, zemljo i podobne terene, da ne drsijo. Škarpnik, o katerem je več informacij na povezavi http://skarpniki.si/ je praviloma votel zato, da se vanj vlije beton, kar škarpnike poveže med seboj še v trdnejšo strukturo.

Za kaj vse uporablja škarpnik, preberite v nadaljevanju članka. Ena vrsta škarpnikov, ki je namenjena trdnim škarpam za podporo in oporo, je vola, vanje pa se potem dodaja železne palice in beton, kar poveže škarpnike v tako trdno steno, da je ni mogoče premakniti. Je pa potrebna strokovna pomoč pri gradnji take škarpe, saj mora prenesti velike obremenitve, ki z ene ali druge strani nanjo pritiskajo, to pa ne more vsak laik predvideti, kako je prav.

Obstajajo tudi zelo zanimivi škarpniki, ki so narejeni kot cvetlični lončki neke vrste ležeči betonski predali, ki se zložijo lahko eden na drugega, vmes pa se usuje zemlja, ki je podlaga za sajenje različnih rastlin. Vanje lahko posadite tako zelenjavo in naredite  visoke vrtove, ali zelišča, lahko pa so za okrasne rastline in grmovnice kot prelepi cvetlični vrtovi, ali pa naredite dijo brežino. V vseh primerih se korenine sprimejo z zemljo in betonom, kar naredi tako škarpo izjemno trdno in nepremično ter zagotovo ustavi plazenje zemlje.

Škarpnik kot element za grajenje škarp je različno oblikovan. Lahko je betonski in lahko je lomljen ter izgleda kot lomljen kamen. Ti in vso drugi škarpniki so lahko v različnih barvah, kar pomeni, da lahko izberete zares lepo škarpo, ki sodi v vaše okolje in k stavbi, bodisi naj bo to stanovanjska majhna ali velika hiša, blok, poslovna stavba ali gospodarsko poslopje. Škarpnik bo okolje polepšal in ga uredil po vašem okusu.