transportni trakovi
Tehnologija

Transportni trakovi so nepogrešljivi v mnogih obratih

V različnih obratih se pogosto pojavi potreba po prenašanju izdelkov, za kar se uporabljajo transportni trakovi. Več o njih si lahko preberete na priloženi povezavi, kjer lahko naročite tudi lasten trak. Tovrstnim napravam pogosto rečemo tudi tekoči trak, opazimo pa jih lahko v različnih obratih. Zagotovo je vsak že videl tovrstno napravo v trgovini na blagajni, kamor je postavil izbrane izdelke, ti pa so se peljali do prodajalke. Vsekakor pa njihova uporabnost sega dlje od trgovin, saj se tekoči trakovi uporabljajo tudi v drugih obratih. Koristijo se praktično povsod, kjer je potrebno prenašati izdelke iz ene točke na drugo.

Transportni trakovi se torej izjemno pogosto uporabljajo v trgovinah, kjer jih lahko opazimo, a se koristijo tudi drugod. Natančneje se uporabljajo še v živilski proizvodnji, avtomobilski proizvodnji, v gradbeni industriji in še v mnogih drugih obratih. Zaradi raznolikosti obratov, se tudi tekoči trakovi med seboj razlikujejo. Navadno se ločijo po dimenzijah, so torej različno visoki, široki in dolgi, ter po materialih iz katerih so sestavljeni. Tovrstne naprave morajo biti prilagojene izdelkom, ki se po njih prenašajo, zato se med seboj tudi razlikujejo. Izdelki, ki so na njih so različno veliki in težki, tako se v avtomobilski, lesni in gradbeni industriji uporabljajo zmogljivejši trakovi, v živilski in lesni pa je potreba po veliki nosilnosti manjša.

Transportni trakovi se med seboj torej razlikujejo, vse pa jih je potrebno pravilno vzdrževati. Življenjska doba teh naprav se navadno izteče takrat, ko se sočasno obrabita tako zgornja plast traku, torej prevleka kot tudi samo jedro naprave. Pogosteje se premaz obrabi hitreje, saj je neposredno izpostavljen pritiskom, a je v teh primerih potrebno trak zamenjati, kljub nedotaknjenemu jedru. Previdna uporaba ter pravilno in redno vzdrževanje pa lahko podaljšajo življenjsko dobo. Na ta način lahko transportni trakovi zdržijo več let, morda tudi deset ali več.