Ultrazvok scitnice
Zdravje

Vse, kar morate vedeti o ultrazvoku ščitnice

Ultrazvok ščitnice je ključna preiskava za oceno stanja ščitnice, majhne žleze v obliki metulja, ki se nahaja na sprednjem delu vratu in igra ključno vlogo pri uravnavanju presnove, rasti ter razvoja telesa.

Ultrazvok ščitnice je neinvazivna diagnostična metoda, ki za pregled ščitnice uporablja visokofrekvenčne zvočne valove. Omogoča pridobitev pomembnih podatkov o velikosti, prekrvavljenosti in zgradbi ščitnice ter zaznavanje sprememb, tvorb, cist in vnetij.
Kam se lahko obrnete za ultrazvok ščitnice v Ljubljani in vse, kar morate vedeti o postopku, razkrivamo v nadaljevanju!

Zakaj je ultrazvok ščitnice pomemben?

Ultrazvok ščitnice je nepogrešljiva preiskava za ocenjevanje stanja ščitnice. Omogoča pridobivanje pomembnih informacij o:

 • Velikosti ščitnice (pomaga pri določanju morebitnih povečanj ali zmanjšanj ščitnice).
 • Prekrvavljenosti (ocenjuje pretok krvi skozi ščitnico, kar je pomembno za odkrivanje vnetij).
 • Zgradbi ščitnice (omogoča zaznavanje morebitnih sprememb v strukturi ščitnice, kot so tvorbe, ciste in vozliči).
 • Vnetjih (pomaga pri diagnosticiranju vnetij, ki so pogosto avtoimune narave).

Ultrazvok scitnice

Postopek

Ultrazvok ščitnice je preprost, neboleč in neinvaziven postopek, ki omogoča natančno oceno stanja ščitnice. Pacient leži na hrbtu z rahlo nagnjeno glavo nazaj, kar omogoča lažji dostop do ščitnice.

Na vrat se nanese poseben gel, ki omogoča prenos zvočnih valov. Zdravnik po vratu premika ultrazvočno sondo, da zajame slike ščitnice iz različnih kotov. Med preiskavo se ocenjujejo velikost, oblika, struktura in prekrvavljenost ščitnice ter preverjajo morebitne nepravilnosti, kot so vozliči, ciste ali vnetja.

Postopek traja približno 20 do 30 minut, rezultati pa so vidni takoj, kar omogoča hitro diagnozo in določitev nadaljnjih korakov. Ker je preiskava neškodljiva, jo je mogoče večkrat ponoviti in tako lažje spremljati bolezni ter učinkovitost zdravljenja.

Prednosti ultrazvoka ščitnice

Ultrazvok ščitnice je neinvazivna in neboleča preiskava, ki zagotavlja natančne slike ščitnice. Ker je preiskava tako varna, jo je mogoče večkrat ponoviti. Ena izmed ključnih prednosti so takoj vidni rezultati, kar zdravniku omogoča hitro odločanje o nadaljnjih ukrepih.

Kdaj je ultrazvok ščitnice potreben?

 1. Sum na vozliče ali tvorbe
  • Če zdravnik ob pregledu zatipa vozličke ali zatrdline v ščitnici, se ultrazvok uporabi za natančno oceno teh sprememb. Vozliči so lahko benigni ali maligni, zato je pomembno, da se jih natančno pregleda.
 2. Nenormalne krvne preiskave
  • Kadar krvne preiskave pokažejo nenormalne vrednosti ščitničnih hormonov (TSH, T3, T4), lahko ultrazvok ščitnice pomaga določiti vzrok teh nenormalnosti. To je še posebej pomembno pri diagnozi hipertiroze (povečano delovanje ščitnice) ali hipotiroze (zmanjšano delovanje ščitnice).
 3. Sum na vnetje ščitnice
  • Ultrazvok je dobrodošel tudi pri diagnosticiranju vnetij ščitnice, ki jih lahko prepoznamo po spremembah v strukturi in prekrvavljenosti.
 4. Spremljanje znanih ščitničnih bolezni
  • Pri bolnikih z že diagnosticiranimi ščitničnimi motnjami se ultrazvok uporablja za redno spremljanje stanja.
 5. Družinska anamneza raka ščitnice
  • Če ima pacient družinsko anamnezo raka ščitnice, se lahko ultrazvok uporabi kot preventivni ukrep za zgodnje odkrivanje morebitnih sprememb, ki bi lahko kazale na malignost.
 6. Težave pri požiranju ali dihanju
  • Kadar pacienti poročajo o težavah pri požiranju ali dihanju, lahko ultrazvok ščitnice služi za preverjanje, ali povečana ščitnica ali vozliči pritiskajo na požiralnik ali sapnik.
 7. Nadzorovanje stanja po operaciji ali zdravljenju
  • Po operacijah ščitnice ali zdravljenju z radioaktivnim jodom se ultrazvok uporablja za spremljanje stanja in zagotovitev, da ni prišlo do ponovitev bolezni ali zapletov.

Ultrazvok ščitnice je torej ključna preiskava, ki zdravnikom omogoča natančno oceno različnih stanj ščitnice in pomaga pri določanju najboljšega načina zdravljenja.

V Ljubljani ultrazvok ščitnice v Medicinskem centru Hipokrat izvaja vrhunska strokovnjakinja, dr. sc. Maja Podkrajšek, dr. med., specialistka radiologije.

Pregled je nepogrešljiv za načrtovanje zdravljenja in nadaljnje preiskave, saj nudi pomembne podatke o velikosti, prekrvavljenosti in zgradbi ščitnice ter zazna spremembe, tvorbe, ciste in vnetja. Za natančnejšo oceno je pomembno, da pacient na pregled prinese izvide prejšnjih preiskav. Na pregled se lahko enostavno naročite preko njihovega spletnega obrazca na spletni strani!