Zanimivosti

Veste kaj je to parodontologija?

Parodontologija je specialistična veja medicine, dentalne medicine, ki skrbi za zdravje zob in obzobnih tkiv. Pri študiju bodoči parodontologi pridobijo teoretična in praktična znanja in so na koncu študija sposobni sami oskrbeti večino bolnikov ki imajo akutne ali kronične bolezni obzobnih tkiv. Na spletni povezavi http://luxdental.si/parodontologija/ si lahko ogledate primer dobre prakse. Parodontologija se ukvarja z ugotavljanjem sprememb v ustni votlini, zdravijo razne parodontalne bolezni, vstavljajo implatante in zdravijo prizadete dele zobovja. Po domače rečeno parodontologija je specialistična zobozdravstvena veda, ki se ukvarjajo s zahtevnejšimi primeri.

parodontologija

Na primer ko vam izpade zob vas zobozdravnik po navadi pošlje v kakšno specialistično ambulanto kjer vam najprej ugotovijo zaradi česa je prišlo do tega in ali je v nevarnosti še kakšen zob. Stanje pozdravijo, pregledajo vaše zobovje da bo nov implatant enake barve kot ostalo zobovje in ko je zob izdelan vam ga vstavijo. Končni rezultat je stanje kot pred izgubo zoba. Parodontologija je tudi veja kjer se ukvarjajo z raznimi boleznimi na zobovju. Ena izmed hujših je parodontoza, takrat vam začnejo zobje izpadat, kar pa ni ravno najboljše stanje. Pravzaprav je to bolezen dlesni, ker pride do vnetja in ker je zob vraščen v dlesen, tkiva propadajo in posledično izpade zob, ker ni več pritrjen na tkivo.

Parodontologija oziroma specialisti vam bodo stanje pozdravili če boste pravočasno odkrili majave zobe in vnetje dlesni. Takoj pričnete z temeljito ustno nego in zdravljenjem pri specialistih, kjer vam lahko pomagajo stanje zaustaviti. Na koncu pa pridemo do tega, da je bolje preventivno skrbeti za svoje zobe in jih vsak dan temeljito čistiti, kot pa da bo edini vaš izhod parodontologija in dolgo zdravljenje ter konstantni obiski specialistov. Vsi vemo da so zobje pomembni, že zaradi prehranjevanja, kot tudi samega izgleda in počutja. Vzemite si vsak dan vsaj deset minut in poskrbite za zdravje svojega zobovja in dlesni.