Shramba
Dom in oprema

Umetnost priprave in shrambe domačih dobrot za dolge zimske dni

Ko se bližajo hladnejši meseci, se mnogi navdušenci nad samooskrbo lotijo ustvarjanja ozimnice – umetnosti priprave in shranjevanja domačih dobrot za dolge zimske dni. Ozimnica je način, kako ohraniti pridelke sveže, da jih lahko uživamo tudi izven sezone in hkrati izkoristimo vso njihovo hranilno vrednost. Eden izmed najpomembnejših elementov uspešne ozimnice pa je ustrezna shramba.

V tem članku bomo raziskali umetnost shranjevanja živil ter vam razkrili, zakaj je nakup vgradne kleti oz. shrambe naložba v prihodnost.

Kako ustrezna shramba vpliva na ozimnico?

Shramba igra ključno vlogo pri ustvarjanju ozimnice, saj zagotavlja optimalne pogoje za shranjevanje in ohranjanje svežine ter kakovosti pridelkov. Predstavljamo vam nekaj ključnih razlogov, zakaj je shramba tako pomembna:

 1. Ohranja svežino in kakovost pridelkov

Pravilno shranjevanje daljša življenjsko dobo pridelkov. S primerno shrambo lahko ohranimo svežino, okus in hranilno vrednost pridelkov ter preprečimo prezgodnje propadanje.

 1. Ustvarja optimalne pogoje za shranjevanje

Shramba omogoča nadzor nad različnimi dejavniki, kot so temperatura, vlažnost in prezračevanje. Vsaka vrsta pridelka ima svoje idealne pogoje za shranjevanje. Na primer, nekateri pridelki potrebujejo hladnejše temperature in nižjo vlažnost, medtem ko drugi uspevajo bolje pri nekoliko višjih temperaturah in vlažnosti. Ustrezna shramba omogoča ustvarjanje teh optimalnih pogojev za specifične pridelke.

 1. Nudi zaščito pred svetlobo, vlago in temperaturnimi spremembami

Shramba zagotavlja zaščito pridelkov pred škodljivimi vplivi svetlobe, ki lahko povzroči izgubo hranil, spremembe okusa in slabšanje kakovosti. Prav tako pridelke ščiti pred vlago, ki lahko povzroči plesen ali gnitje. Poleg tega skladiščenje pridelkov v temu namenjenem prostoru omogoča tudi nadzor nad temperaturnimi spremembami, ki lahko negativno vplivajo na pridelke in se odražajo v njihovem hitrem propadanju.

Ustrezna shramba nam omogoča, da skozi zimske mesece ohranjamo svežino, kakovost in hranilno vrednost živil. Na ta način smo samooskrbni (vsaj do neke mere) tudi izven sezone.

Vgradna shramba ali klet – popolno okolje za shranjevanje

Vgradna klet – sanjska rešitev za vašo ozimnico

Ste že slišali za to inovativno rešitev? Vgradna shramba oziroma klet je odlična izbira za shranjevanje ozimnice, saj zagotavlja popolno okolje za dolgotrajno ohranjanje svežine in kakovosti pridelkov. Ta inovacija predstavlja eno od najboljših rešitev za dolgoročno shranjevanje pridelkov. S svojimi lastnostmi zagotavlja optimalno okolje, ki je ključno za ohranjanje kakovosti pridelkov. Natančen nadzor temperature in vlažnosti v vgradni shrambi omogoča podaljšanje življenjske dobe pridelkov ter ohranjanje njihove hranilne vrednosti. Poleg tega vgradna shramba ponuja tudi zaščito pred škodljivci, svetlobo in drugimi zunanjimi dejavniki, ki bi lahko negativno vplivali na pridelke.

Prednosti, ki jih nudi vgradna klet

 • Optimalno izkoriščen prostor, saj izkorišča prostor pod zemljo ali pa se vgradi v obstoječe stavbe, kar omogoča večjo kapaciteto shranjevanja.
 • Bolj stabilna notranja temperatura, saj je pod zemljo manj izpostavljena temperaturnim nihanjem.
 • Zelo zaščitena je pred svetlobo, kar pomaga ohranjati hranila, okus in barvo pridelkov.
 • Omogoča večjo nadzor nad temperaturo in vlažnostjo, kar je ključno za shranjevanje pridelkov.

Pri lokaciji običajne shrambe je ključno, da izberemo mesto, ki je dobro izolirano pred zunanjimi temperaturnimi spremembami. Lokacija shrambe mora biti tudi zaščitena pred prekomerno vlago, da se preprečijo morebitne težave s plesnijo ali gnitjem. Pri izgradnji je treba uporabiti kakovostne materiale in pravilne gradbene tehnike, da se zagotovi ustrezna izolacija in zaščita pred zunanjimi vplivi. Pri vgradnji vgradne shrambe pa teh skrbi ni, saj je vkopana v zemljo.

Kako pridelke pripraviti na shranjevanje

Priprava pridelkov za shranjevanje je ključna stopnja, ki zagotavlja dolgotrajno ohranjanje njihove svežine in kakovosti.

Prvi korak je izbira zrelih in nepoškodovanih pridelkov. Izberite pridelke, ki so dozoreli, saj imajo tako večjo možnost dolgotrajnega obstoja. Pomembno je tudi, da so pridelki brez vidnih poškodb, gnilobe ali plesni, ki lahko pospešijo propadanje drugih pridelkov v shrambi.

Nato je pridelke potrebno pravilno očistiti, sortirati in pripraviti. Pred shranjevanjem pridelke temeljito operite, odstranite ostanke zemlje ter morebitne poškodovane ali obolele dele. Pridelke sortirajte glede na velikost, zrelost ali druge značilnosti, saj vam bo to med uporabo olajšalo nadzor in izbiro.

Pri pripravi pridelkov za shranjevanje je treba uporabiti ustrezno embalažo. Primerna embalaža omogoča zračenje pridelkov, ki preprečuje nabiranje prekomerne vlage.  Uporabite lahko zračno prepustne vrečke, papirnate vrečke ali škatle, ki so primerne za različne vrste pridelkov.

Nato sledi označevanje embalaže, ki vam bo pomagalo pri zagotavljanju pravilnega vrstnega reda uporabe. Vključite podatke, kot sta denimo vrsta pridelka in datum shranjevanja.

Ko so pridelki pripravljeni za shranjevanje, poskrbite, da ima shramba optimalne temperaturne in vlažnostne pogoje.

Med shranjevanjem pridelkov v shrambi pa tudi redno preverjajte njihovo stanje. Odstranjujte pridelke, ki kažejo znake gnitja, plesni ali drugih poškodb. S tem preprečujete širjenje težav na druge pridelke ter zagotavljate, da tako ostanejo primerni za uživanje.

Za pripravo ozimnice uporabite ustrezno embalažo

Nasveti za shranjevanje različnih vrst pridelkov

Shranjevanje korenovk (krompir, korenje, pesa):

  • S pridelkov odstranite zemlji, vendar jih pred shranjevanjem ne umivajte
  • Shranjujte jih na hladnem in temnem mestu, kot je klet ali vgradna shramba.
  • V izogib gnitju, zagotovite, da so korenovke suhe in prezračene
  • Redno preverjajte stanje pridelkov in odstranjujte poškodovane ali gnile primerke

Shranjevanje sadja (jabolka, hruške, agrumi):

  • Ločite zrelo sadje od zelenega sadja, saj zrelo lahko pospeši zorenje drugih plodov.
  • V izogib pospeševanju propadanja drugih plodov, odstranite sadje s poškodbami ali znaki gnitja
  • Sadje shranjujte v hladnem in vlažnem okolju, pri temperaturi med 2 °C in 10 °C.
  • Pazite, da se sadje ne tesno dotika in s tem preprečite prenos vlage ali poškodb

Shranjevanje vloženih pridelkov (kumarice, paradižnik):

  • Vložene pridelke shranjujte v temnem in hladnem prostoru, kot je klet ali shramba.
  • Preverite, ali so kozarci tesno zaprti, da se prepreči kontaminacija in ohranja kakovost.
  • Pazite na temperaturo shranjevanja, ki naj bo med 10 °C in 15 °C

Splošni nasveti za shranjevanje pridelkov:

 • Pridelke redno pregledujte in odstranjujte poškodovane ali gnile primerke, da preprečite širjenje težav.
 • Upoštevajte optimalne pogoje glede temperature, vlažnosti in zračenja (upoštevajte specifiko vsake vrste pridelka)
 • Ne shranjujte različnih vrst pridelkov skupaj, saj lahko nekateri plini in encimi pospešijo propadanje drugih pridelkov.
 • Bodite pozorni na etilen, plin, ki ga sproščajo nekateri pridelki (jabolka, paradižniki), saj pospešuje zorenje drugih plodov. Izogibajte se shranjevanju teh pridelkov skupaj s tistimi, ki so na ta plin občutljivi.

Spoznali smo, da je ozimnica dragocen način, kako si zagotoviti svežino in kakovost domačih pridelkov skozi vse leto. Ustrezno skladiščenje pri tem igra ključno vlogo. Z vgradno shrambo oziroma kletjo si lahko ustvarimo popolno okolje, ki zagotavlja ustrezno temperaturo, vlažnost ter zaščito pred škodljivci. Ne glede na to, ali se odločite za vgradno shrambo ali uporabljate druge metode shranjevanja, pa je pomembno upoštevati pravila priprave pridelkov in izbor ustrezne embalaže. Pravilna izbira, priprava in shranjevanje pridelkov nam omogočajo uživanje svežih, okusnih in hranljivih domačih dobrot tudi v času, ko je dostop do sveže hrane omejen.

Ozimnica nam torej omogoča, da v času, ko narava počiva, še naprej uživamo v domačih pridelkih. Zato je v ustvarjanje zimskih zalog vredno vložiti trud ter si zagotoviti bogato zakladnico vsega, kar smo pridelali v toplih mesecih. Poskrbite za primeren prostor, kjer boste svoje dobrote lahko primerno skladiščili. Pri tem pa ne pozabite – če v hiši nimate kleti ali drugega ustreznega prostora, to še ne pomeni, da lahko o ozimnici le sanjate. Rešitev je preprosta, in to je vgradna shramba oziroma klet!