Zanimivosti

Začimbe

Začimbe so deli rastlin, ki dajo vašim jedem značaj in okus. Če bi kuhali brez začimb, bi bile jedi bolj dolgočasne, imele manj vonjav in okusov, predvsem pa bi bilo kuhanje manj zabavno, kot je sedaj. Že nekaj tisočletij nazaj so Egipčani cenili začimbe tako, da so jih dali v grob svojim umrlim. Ali veste, katere kombinacije začimb se najbolje ujemajo med seboj? Seveda nam recepti povejo samo, kako se lahko uporablja kurkumo, timijan ter druge začimbe, a dobro je, da  sami poznamo veliko začimb, tudi tiste bolj eksotične. Ker le tako bomo lahko popestrili jedi in jim dodali nekaj novega. Več na www.nadlani.si/zanimivosti/zacimbe/.

začimbe

Kurkuma je ena izmed tistih jedi, ki bi jih morali najti v vaši kuhinjski omarici, ker jo lahko dodamo glavnim jedem, kot solatam. Zelo pogosto je najemo v indijskih, mehiških, kot v afriških jedeh.

Vsi vemo, da obstajajo začimbe, ki jih lahko dodamo tudi različnim sladicam. Cimet lahko dodamo različnim sladicam, pri nekaterih se bo njegov okus spremenil, zato bodo sladice lahko različnega okusa.

Za pecivo je primeren tudi rožmarin, z njegovo močno aromo, se bo podal večini sladic in krušnim izdelkom. Začimbe z močnimi aromami lahko najdemo tudi v francoski kuhinji in mediteranski kuhinji. Pri žaru morajo biti jedi močno začinjene, da se ta lahko čutijo ob odličnem pečenem mesom, bo zato rožmarin osnovna začimba za žar in priloge.

Za predjedi se največkrat najde rožmarin, ki se ujame z različnimi vrstami juh in dodatkov pri jedeh. Jedem bo dodal svežino in aromo.

Kajenski poper je odličen dodatek tistim jedem, katere želite spodbuditi z pekočim okusom. Pri njem moramo biti previdni, da se njegov okus nebo spodrinil jedi, ker je to samo dodatek.

Če želite jedem dodati svež okus je origano prava izbira za vas. Lahko ga kombinirate z različnimi drugimi začimbami, je odličen dodatek juham, picam in testeninam.

Za dodatne informacije o začimbah, pa obiščite zgornjo spletno stran.